Aarhus i front på klima!
Aarhus skal være CO2-neutral senest i 2030 med el- og varmeforsyning, der er baseret på sol og vind og ikke på afbrænding af biomasse. Skriv under nu!
Skriv under her
Vi gemmer din underskrift - vent venligst
Tak for din underskrift!
HUSK at klikke bekræft i den mail vi netop har sendt. Så er din underskrift gyldig
Aarhus skal helt i front på klima
Aarhus Kommune skal være CO2-neutral senest i 2030 med en el- og varmeforsyning, der er baseret på sol og vind - og ikke på afbrænding af biomasse!
For at komme i mål med den plan og undgå ”hockeystaven”, bliver det nødvendigt med forpligtende delmål og konkrete indsatsområder.
Det nye byråd i Aarhus, som træder til efter kommunalvalget, må stille helt konkrete krav til kommunens solcelle- og vindmølle kapacitet i hhv. 2024, 2026 og 2028, hvis vi skal nå i mål.
Tre grønne mærkesager i Aarhus
Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus arbejder for disse tre sager i forbindelse med kommunalvalget 2021:
-
Aarhus Kommune skal være CO2-neutral senest i 2030 med en el- og varmeforsyning, der er baseret på sol og vind og ikke på afbrænding af biomasse.
For at komme i mål med den plan og undgå ”hockeystaven” bliver det nødvendigt med forpligtende delmål og konkrete indsatsområder.
Er man derfor indstillet på at stille krav til solcelle- og vindmøllekapaciteten i f.eks. 2024, 2026 og 2028?
-
Der er politisk enighed om at naturen i Aarhus skal være større, vildere og rigere på liv og oplevelser. Men hvor langt er man villig til at gå for at fremme biodiversiteten?
Er man indstillet på at arbejde for en realisering af flere større sammenhængende områder med urørt skov, lysåben natur og helårsgræssende dyr?
-
Der skal udarbejdes og igangsættes en plan i næste valgperiode, hvor man sammen med vandværkerne opkøber de sårbare jorde, hvor fremtidens drikkevand dannes, og omlægger dem til økologisk jordbrug eller natur. Se en oversigt over, hvor mange drikkevandsboringer, der er fundet sprøjtegiftrester i, her: www.voresdrikkevand.dk
Vil du have mere natur hvor du bor?
Stadig flere dyr og planter kommer på listen over truede arter, fordi der er akut mangel på levesteder og føde til dem. Vi har derfor brug for mere og bedre natur!
Den gode nyhed er, at vores kommuner sidder med nøglen til løsningen, da de har større indflydelse på naturområdet end nogen anden myndighed i Danmark. Vores valg af kommunalpolitikere har derfor afgørende betydning for, om vi kan skabe positive forandringer for naturen.
Genopretning af ådale, fredning af skove, grøftekanter fulde af vilde blomster. Det er alle indsatser, der er guld værd for biodiversiteten - og for os borgere, som kan få endnu flere fantastiske naturoplevelser, hvor vi bor.
Giv naturen en stemme til kommunalvalget den 16. november!
Vi guider dig til et grønnere valg nedenfor.
Guide til et grønt valg
Sådan gør du valget mere grønt i din kommune.
Hvad kan du gøre for at vise kommunalvalgskandidaterne i din kommune, at du vil have helt konkrete indsatser for natur, miljø og klima i den kommende valgperiode?
Og hvordan finder du ud af, hvilke kandidater der har størst ambitioner på naturens vegne i din kommune?
Få svar på dette og meget mere her:
-
Jo mere vi spørger, jo tydeligere forstår kandidaterne, at naturen og det grønne ligger os vælgere på sinde. Stil spørgsmålene:
- på sociale medier (på kandidatens profil, partiets profil eller i lokale Facebook-grupper, hvor du tagger kandidaten eller i direkte besked)
- på vælgermøder
- i en email eller et brev
- i et læserbrev i den lokale avis
- ring dem op og stil spørgsmålene
Fem spørgsmål du kan stille kandidaterne:
1. Hvordan vil du sikre mere og bedre natur i vores kommune?
2. Hvilke konkrete projekter vil du sætte i værk for at forbedre biodiversiteten i vores kommune?
3. Vil du øge kommunens budget til natur og miljø? Med hvor meget?
4. Hvad vil du gøre for at sikre os borgere her i kommunen rent drikkevand?
5. Hvordan og hvornår skal vores kommune helt konkret blive CO2-neutral?
-
1. Er natur, miljø og klima en tydelig del af kandidatens valgprogram, og er deres grønne løfter tilpas ambitiøse for dig?
2. Har kandidaten taget aktivt stilling til, hvad der skal ske på det grønne område i din kommune, hvis de bliver valgt ind? Har de helt konkrete planer om specifikke tiltag - fx udvikling af en naturpolitik, forbud mod brug af sprøjtegift eller ambitiøs CO2-reduktion i kommunen?
3. Hvis kandidaten allerede har været kommunalpolitiker i en årrække - hvilke konkrete grønne projekter har vedkommende været med til at igangsætte, og hvilke resultater har det skabt? Er du tilfreds med de resultater?
-
Brug vores Facebook profilramme og coverbillede for at vise omverdenen, at natur, miljø og klima er hjertesager for dig i kommunalvalgskampen.
- Hent ramme til dit Facebook-profilbillede her
- Hent coverbillede til din Facebook-profil her
Del og like vores opslag
Frem mod valget d. 16. november deler vi en masse gode artikler, videoer og andet spændende indhold på vores Facebook og Instagram. Del og like vores opslag, så vi sammen kan gøre den grønne sag så synlig som muligt i valgkampen og få kandidaterne til at forstå, at vælgerne vil have et grønt valg.
-
1. Har din kommune allerede en naturpolitik? Hvis ikke, er det den første opgave for en ægte grøn lokalpolitiker. Og så skal der afsættes nok penge på kommunens budget til at føre politikken ud i livet. Der skal desuden lægges helt konkrete planer for, hvordan naturpolitikken skal gøres til virkelighed på alle niveauer i kommunen. Fx skal kommunens medarbejdere inddrages, så de, der slår kommunens grøftekanter og græsplæner, er med på en “vild med vilje”-tilgang.
2. Sikring af rent drikkevand. Det kan ske ved at sørge for, at der ikke bruges sprøjtegifte på de lokale områder, hvor drikkevandet indvindes. Læs mere her.
3. En plan for, hvornår kommunen skal være CO2-neutral. Udover teknologiske løsninger er der en masse tiltag, som kommunen kan iværksætte, hvor naturen spiller en aktiv rolle som klimaløsning. Fx plantning af træer, udtagning og vådlægning af kulstofrige lavbundsjorde osv.
Bonderøven: Vi skal have mere natur i byerne
Hvad kan kommunerne kan gøre for at skabe mere og bedre natur? Frank Erichsen tager os med ud og ser på nogle gode eksempler - og fortæller, hvorfor man har droppet de veltrimmede græsplæner i Aarhus til fordel for et smukt blomsterflor.
Naturpræsident: Lad de gamle træer stå
Frederiksberg Kommune har indført forbud mod at fælde træer, som er over 25 år gamle. Det er en del af en indsats for at forbedre kommunens biodiversitet. Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er taget ud for at kigge nærmere på Frederiksbergs træpolitik.
Hvad kan din kommune gøre for naturen?
Kommunerne spiller en afgørende rolle for at skabe mere og rigere natur i Danmark - de kan gøre en masse ting, for aktivt at stoppe tabet af biodiversitet, til gavn for naturen og til glæde for borgerne.
Danmarks regering forpligtede sig i 2010 på at standse tabet af biologisk mangfoldighed senest i 2020 - men her, på den anden side af deadline, mister dyrene og planterne fortsat levesteder og et alarmerende højt antal arter er truede.
Kommunen har størst indflydelse og flere handlemuligheder på naturområdet end nogen anden myndighed i Danmark. Det er et stort ansvar, der hviler på kommunernes skuldre og derfor er det vigtigt, at kommunerne arbejder strategisk og langsigtet med, at sikre naturen bedre vilkår.
Hvordan kan I få mere og bedre natur i din kommune?
Det, naturen i Danmark har allermest brug for, er mere plads.
Kommunerne kan gøre en masse for at skabe mere plads til naturen. Her kan du læse mere om nogle af de ting, kommunerne kan gøre - og finde links til flere ressourcer, som du kan gøre kommunerne opmærksomme på.
-
Kommunen er forpligtet til at lave en opdateret oversigt over, hvilke naturområder i kommunen, der er fredet under naturbeskyttelsesloven (paragraf 3). Og disse særligt beskyttede naturområder, skal tilses mindst hvert tiende år, for at sikre, at deres beskyttelse opretholdes. Det giver et billede af, om naturen generelt afvikles eller udvikles i kommunen og hvor der er behov for en særlig indsats..
Viden om, hvilke naturtyper, der findes i kommunen, hvilken tilstand, naturområderne er i og hvilke trusler/påvirkninger, som det er vigtigt at gøre en indsats imod er fundamental for at kunne prioritere og planlægge kommunens naturindsats.
-
Kommunen bør danne sig et overblik over, hvilke dyr og planter, der er truede i kommunen og derefter lave fokuserede indsatser for netop disse arter. Kommunen bør:
- Undersøge hvilke arter der er kritisk og moderat truede i kommunen og hvilke naturtyper, de lever i? De truede arter skal kortlægges, for at kunne tilrettelægge en naturforvaltning, der bidrager til stoppe tabet af biodiversitet.
- Prioritere at gennemføre indsatser for at skabe flere levesteder til de truede arter. Det er et helt centralt sted at sætte ind for at stoppe naturens tilbagegang i kommunen.
-
Skov er den naturtype, hvortil der er knyttet flest truede arter i Danmark. De truede arter findes typisk i gamle naturlige skove, i græsningsskove og tilgroningsskove - og derfor bør kommunerne sikre mere af disse skovtyper.
Tre indsatser for mere og rigere skov
- Kommunen kan udlægge kommunalt ejet skov til urørt skov, græsningsskov eller anden form for skov med ekstensiv drift, til gavn for biodiversiteten.
- Informer private skovejere om muligheden for at opnå statsstøtte til at udlægge dele af deres skove til urørt skov eller anden form for biologisk værdifuld skov
- Rejs en fredningssag for at sikre biologisk værdifuld skov i kommunen
-
Kommunerne ejer store arealer med landbrugsjord og de bør undersøge, hvor stor en andel af disse, der vil være egnede til at omlægge til tør eller våd lysåben natur. Derefter bør kommunen lægge en detaljeret plan for, hvordan landbrugsarealerne skal omdannes til naturarealer og afsætte nødvendige midler til at kunne føre planen ud i livet.
-
Her kan du læse endnu mere om, hvad danske kommuner kan gøre for at stoppe naturens tilbagegang:
Naturkommuner - et projekt i Danmarks Naturfredningsforening